TEMAT TYGODNIA: WESELE WEGETARIAŃSKIE

Przez Aleksandra Kwiecień

Czy warto organizować wesele wegetariańskie? 

Wegetarianizm to świadome i celowe wyłączenie z diety produktów zwierzęcych, najczęściej ze względów moralnych, ekologicznych czy zdrowotnych. Wegetarianizm to najczęściej styl życia. Uważam, że jeżeli para młoda taki styl życia wybrała, organizowanie wesela wegetariańskiego to właściwie nie wybór a naturalna kolej rzeczy. 

Wczoraj organizowaliśmy wesele wegetariańskie, dużo czasu zajęło nam przygotowanie menu w taki sposób, żeby było praktycznie niezauważalne dla pozostałych gości. Przygotowaliśmy klasyki weselne w wersji bezmięsnej. Mam wrażenie, że w 100% osiągnęliśmy swój cel. Para młoda była zadowolona, goście byli zadowoleni. Czego chcieć więcej? 

Wczoraj na Instagramie przeprowadziłam ankietę z dwoma krótkimi pytaniami. Chciałam poznać Wasze zdanie na temat takiego wesela.

Pierwsze pytanie brzmiało:

Czy byliście kiedyś na weselu wegetariańskim?

2% TAK
98% NIE

Drugie pytanie:

Co sądzicie o weselu wegetariańskim?

Byłam bardzo zaskoczona, gdyż zdecydowana większa część z Was była jak najbardziej ZA takim pomysłem. 

Oto niektóre Wasze wypowiedzi:

„Bardzo dobry pomysł. Dania bezmięsne mogą być równie pyszne i eleganckie”

„Jestem za. Mimo, iż lubię mięso, lubię też nowe doświadczenia” 

„Jeszcze nie mamy terminu, ale sami będziemy takie organizować”

„Bardzo spoko, jeżeli para sobie tego zażyczyła, to jeden dzień bez mięsa można się obejść”   

„Totalnie spoko”

„Spoko, dla mnie logiczne, skoro m łodzi nie jedzą mięsa to nie wyobrażam sobie inaczej”

Od zawsze uważam, że para młoda powinna organizować wesele w zgodzie ze sobą. Skoro sama ze względów etycznych nie je mięsa, to szczerze trudno mi sobie wyobrazić, żeby na weselny obiad serwowany był kotlet schabowy. Para chce zaprosić Was do swojego świata i to jest dla mnie totalnie zrozumiałe. 

W odpowiedziach na moje pytanie: Co sądzicie o organizacji wesela wegetariańskiego?,padały też takie odpowiedzi:

„Kompletnie tego nie rozumiem. Jeśli para młoda nie je mięsa, ok ich sprawa, ale dlaczego mają cierpieć goście”

„Nie wyobrażam sobie narzucania mi jako gościowi spożywania posiłków wege”

„Słaby pomysł bo większość gości nie jest wege i też chcą zjeść mięso”

Nie jestem wegetarianką, ale totalnie szanuje wybór pary młodej odnośnie organizacji wesela wegetariańskiego. Nie zgadzam się, z powyższymi argumentami, albo takimi, że jak jest standardowe wesele „mięsne” to osoby wege otrzymują opcję bezmięsną, więc na weselu wege osoby jedzące mięso powinny dostać opcję mięsną. Bo tu nie chodzi o to, że para młoda ma taką zachciankę i postanowiła zrobić wesele wegetariańskie, tylko takie są jej przekonania. Czy naprawdę uważacie, że to wielkie cierpienie nie zjeść mięsa przez jeden dzień?

Chciałabym Wam pokazać, że menu wegetariańskie nie musi być wymyślne i składające się z nieznanych Wam produktów. Przygotowałam dla Was przykładowe dania, które nie odbiegają od weselnych standardów, są Wam dobrze znane i świetnie sprawdzą się na weselu wegetariańskim. Wczoraj u nas się sprawdziły 🙂

Przykładowe menu wegetariańskie zawierające klasyki weselne

ZUPY

Krem z białych warzyw z oliwą truflową i chipsem z selera 

Krem z pomidorów z pesto i mozzarellą

Zupa cebulowa z ziołową grzanką 

Krem zielonego groszku z miętą 

DANIA GŁÓWNE

Pieczona cukinia z farszem warzywnym 

Panierowane boczniaki 

Rolada z ciasta francuskiego z farszem warzywnym 

Chrupiące kotlety sojowe w wegańskiej panierce 

Papryka nadziewana 

Dodatki:

Ziemniaczane puree

Kluski śląskie

Talarki w ziołach 

Pieczony ziemniak z sosem tzatziki 

Ryż z curry

wybór surówek

BUFET

Deska serów z orzechami, figami, żurawiną i ziołami 

Bagietki

Oliwki 

Suszone pomidory 

Tortilla z warzywami 

Carpaccio z buraków z miodowymi winegretem 

Jajka z sosem tatarskim 

Jajka z awokado

Crostini z tapenadą z oliwek

Babeczki z grzybami 

Sałatka grecka

Sałatka z kozim serem, gruszką i miodowym vinegretem

Sałatka jarzynowa

Sałatka ziemniaczana

Caprese 

KOLACJE GORĄCE:

Żurek wegetariański

Barszcz czerwony z krokietem z kapustą i grzybami

Bigos wegetariański

Kopytka w sosie truflowym z parmezanem 

Risotto z grzybami i parmezanem 

Pierogi ruskie 

Panierowany camembert na miksie sałat z żurawiną

Strogonow wegański

To są przykładowe dania jakie możecie zastosować w menu wegetariańskim. Nie są wymyślne, wręcz przeciwne proste, znane i lubiane nawet przez mięsożerców. 

You may also like