Odpowiednio skomponowane menu to jeden z ważniejszych czynników wesela. Dlatego najważniejszą zasadą jest zachować umiar. Menu nie powinno być ani zbyt wyszukane, ani za bardzo banalne.
Komponując menu sugeruję spojrzeć na listę Waszych gości. Zapewne znacie ich preferencje kulinarne. Spróbujcie więc stworzyć taką listę posiłków aby ich zadowoliła. Z pewnością nie będzie to łatwe zadanie, dlatego nie zostawiajcie wyboru menu na ostatnią chwilę. Warto również porozmawiać z menadżerem sali lub szefem kuchni. Może oni będą w stanie zaproponować Wam optymalną opcję menu.
Przy komponowaniu menu weselnego warto zwrócić uwagę również na różnorodność potraw. Jeżeli na przystawkę zamawiacie orientalną sałatkę z kaczki, nie wybierajcie wówczas kaczki na danie główne. Jeżeli jest możliwość wyboru kilku dań głównych wybierzcie jedno z drobiu, drugie z wieprzowiny lub wołowiny a trzecie danie może to być ryba. Jeżeli macie możliwość wyboru tylko jednego dania proponuję zdecydować się na drób.
Nie zapominajcie o porze roku. Sezonowe potrawy będą z pewnością świeże, pyszne i zdrowe 🙂
Co nie powinno znaleźć się na weselnym stole?
Proponuję unikać potraw: ciężkostrawnych, smażonych w różnego rodzaju panierkach, tłustych, z dużą ilością majonezu, powodujących wzdęcia. Warto zrezygnować z dań brudzących np. buraczki czerwone, jagody oraz takich, które mogą zawierać dużą ilość czosnku. Nie najlepszym pomysłem są również różnego rodzaju makowce.
Skomponowanie weselnego menu, to wyzwanie, ale kto zna Waszych gości lepiej niż Wy? 🙂