Dostałam od Was kilka zapytań odnośnie tego, kto powinien roznosić alkohol na weselu. Temat ten pojawia się właściwie przed każdym weselem, dlatego postanowiłam zająć się nim na blogu J
Alkoholem z reguły zajmują się: ojciec Panny Młodej lub świadek lub drużba lub obsługa restauracji. Osobiście uważam, że pilnowaniem czy na stołach jest pełno powinna zająć się obsługa restauracji. Dotyczy to zarówno posiłków, napojów bezalkoholowych jak i alkoholowych. Dlaczego? Otóż wbrew pozorom kierowanie tego obowiązku na gości weselnych to dość uciążliwa dla nich kwestia, mimo iż na początku wcale się taką nie wydaje. Z doświadczenia wiem, że po kilku godzinach staje się to problematyczne. Im więcej gości tym większy problem. Goście powinni się bawić na weselu a nie doglądać czy wszystkie stoły są zastawione. Oczywiście jeżeli gości jest mało- można to opanować. Jednak jeżeli liczba ich zbliżona jest do stu lub więcej wierzcie mi, że to nie lada wyzwanie.
Spotykałam się z zarzutami, że obsługa restauracji sama „częstuje się” alkoholem Młodej Pary. Dla mnie to nie do pomyślenia. Jeżeli takie rzeczy się zdarzają jest to kwestia profesjonalizmu obsługi, menadżerów i właścicieli restauracji. Jeżeli macie tego typu wątpliwości wystarczy poprosić aby puste butelki odkładane były do kartonów w miejsce pełnych butelek, wówczas macie kontrolę nad wszystkim a Wasi goście nie są obciążeni dodatkowymi obowiązkami podczas Waszego wesela.
Jeżeli interesuje Was kwestia związana z ilością alkoholu zapraszam TUTAJ